Wanneer je koolhydraten eet worden deze afgebroken (gemetaboliseerd) door het lichaam om glucose te produceren als brandstof voor je hersenen en andere lichaamscellen. Wanneer je lichaam vet afbreekt, produceert het ketonen i.p.v. glucose als belangrijkste energiebron. Het zijn deze ketonen die de epileptische aanvallen blijken te stoppen of verminderen. Het precieze mechanisme (of mechanismen) waardoor het ketogene dieet werkt is echter nog niet volledig bekend.
Bij het ketogeen dieet eet je dagelijks zeer kleine hoeveelheden van koolhydraatrijke voedingsmiddelen (suikers & zetmeel o.a. in chocolade, snoep, brood, aardappelen, pasta, etc.) en heel veel vet (o.a. mayonaise, boter, olie, etc.). Het is erg belangrijk dat je voldoende vetrijke voedingsmiddelen eet om je lichaam in staat te stellen voldoende ketonen te produceren en deze als energiebron te gebruiken.
Het ketogeen dieet wordt afgestemd op ieders individuele behoeften. Het kan worden aangepast waar nodig om zoveel mogelijk ketonen te produceren om te helpen je epileptische aanvallen te verminderen. Als het ketogeen dieet effectief is na een proefperiode van drie maanden blijven mensen met geneesmiddelresistente, refractaire epilepsie dit dieet meestal volgen gedurende 2 jaar. Hierna kan worden aangeraden om terug naar het normale dieet over te schakelen. Indien nodig, kan je dit dieet ook langer volgen.
Personen met de metabole aandoening Glut-1 deficiëntie syndroom (GLUT-1DS) en pyruvaatdehydrogenasedeficiëntie (PDHD) worden standaard geadviseerd dit dieet voor een lange tijd te volgen als onderdeel van de dieetbegeleiding.
Het is van uiterst belang dat het ketogeen dieet wordt uitgevoerd onder medisch toezicht. Voor meer informatie over het ketogeen dieet raadpleeg je best je arts en/of diëtist(e).
Lees minder